БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

21.05.2014 г.

''ЕМИГРАНТ'' – НОВА КНИГА




Излезе от печат новата ми книга ''ЕМИГРАНТ''.

Това е шестата ми поредна книга, но първата, която не е роман, а е сборник с тридесет разказа. Повечето са по действителни събития.

Мога да кажа в аванс е, че най-много при избора на книга една дребна отметка на корицата винаги ме е привличала: „по действителен случай“.

          Затова и при съставянето на този сборник се ръководех от същия принцип. Защото истинските истории почти винаги докосват душата: преживяваме ги, замисляме се над тях и понякога, дай Боже, преобръщат живота ни. 

Живеем в най-динамичното време от досегашната човешка история и затова днес, повече от всякога, възникват много сериозни въпроси, на които няма еднозначен отговор. В сборника са поставени не малко подобни въпроси. Те отекват задълго в мнозина, защото на тях не можем и лесно да отговорим. Но всички те ни насочват към най-големия проблем на днешния човек, а той сякаш е, че се страхуваме да спрем. Страхуваме се да се огледаме, да се замислим, да погледнем в себе си. Не желаем да си признаем, че целите в живота ни се свеждат предимно до преходните неща като задоволяване на удоволствия и материални потребности, правене на кариера, завършване на университет, научаване на чужд език, купуване на дом, обезпечаване на наследниците ни и т.н. Докато гоним тези цели, се оказваме твърде заети, за да надникнем в душата си, да поговорим със себе си. Оставяме се да ни носи течението на живота и, колкото и да не ни се вярва, често сами се обричаме. Понякога, осъзнали безпътицата си, се стряскаме, но дори и тогава трудно намираме сили да спрем, за да погледнем встрани от утъпкания път.

На изключенията от това правило посвещавам този сборник.

Представянето ще бъде на 28 юли (понеделник) от 18.30 ч. в София в книжарница Ciela Books & Music – Подлеза на Университета, бул. "Цар Освободител" № 22 (подлез на Ректората).

Ако съм жив и здрав, ще бъда там с Калин Терзийски.

Всеки е добре дошъл.

Когато наближи датата ще напомня пак за събитието.
 
 


2 коментара:

Анонимен каза...

Мартин е един страхотен човек. Благодаря на Бог, че миналата година ни срещна. Тази срещата, както и много от случките, описани в книгите му не беше случайна - на мен ми беше нужна. Той е истински, открит и неподправен. Желая успех и попътен вятър!

Анонимен каза...

Ралчевски е добър и увлекателен разказвач, това са книги с най-неочакван край... Изненадата беше пълна, когато разбрах ,че Безкрайна нощ е мечта илюзия и то в 350 страници.
Интересна притча беше тази за царската дъщеря в кулата... има ли такава притча наистина се питам, или е измислена. Много нетипична притча... и много интересна книга.
Маги