БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

21.03.2021 г.

''ВЕЧНОСТ'' - новият роман

Скъпи приятели,

романът "ВЕЧНОСТ" е вече на книжния пазар.

Той се издава от издателство „Еделвайс“

с благословението на епископ Поликарп и

с подкрепата на Национален фонд „Култура“.


Кратък филм: ТУК

Откъс: ТУК

За покупка с безплатна доставка: ТУК

A film in English: HERE


Вижте двете представяния на романа!

Първо представяне: ТУК

Второ представяне: ТУК


Мнение от отец Боян Саръев: ТУК

Мнение от Анжела Димчева: ТУК

Мнение от Богдана Сиракова: ТУК



Откакто се помня ме е занимавал въпроса за вселената. Още като дете се питах и не можех да си обясня как така, макар и толкова огромна, вселената все пак е безкрайна. Умът ми не го побираше. Растях, възмъжавах, остарявах, а този въпрос така и не намери отговор. В наше време астрофизиците доказаха, че вселената се разширява по-бързо от скоростта на светлината, което е нещо немислимо. И все пак. В какво точно се разширява? И какво всъщност представлява пространството без материя? Какво има в него? А отвъд него? На всеки е ясно, че, за съжаление, не можем да узнаем отговорите на тези въпроси.

Когато повярвах в Бога и станах християнин, към тази загадка се прибави още една. Това беше загадката за времето. Или иначе казано – загадката за липсата на време. Божият Син многократно казва в Евангелието, че там, отвъд, след нашата биологична смърт, времето спира да тече. Настава вечност. Но какво всъщност е вечността? И как така времето спира да тече?

Някой има ли отговори на този въпроси?...

Нарекох новата си книга „Вечност“ не защото претендирам да знам отговорите на тези сложни въпроси. Нарекох я така, заради желанието ми да разсъждавам над тях. Заради порива ми да се опитам с разума си да позная Бога. Разбира се – това е невъзможно. Защото Творецът на всичко така ни е устроил, че да не можем да Го познаем с нашите умове, но само със сърцата си. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога (Мат. 5:8).


14 коментара:

Анонимен каза...

След прочита: Внимание! Книгата не е за атеисти, а за "истински благочестиви християни", които ходят редовно в неделя на Света литургия, изповядват се и причастяват, които за 10мин. вечер изчитат вечерното молитвено правило и мислят, че живеят богоугодно. Романът е капан и съблазън за всички православни, за всички нас, които мислим, че знаем всичко и вече сме в рая. За всички нас, които не виждаме и не ни интересува пътят на спасението за атеистите, защото те не са от "нашите". Изключителен професионализъм на автора при вплитането на светското и духовното, безкраен урок по Катехизис, който читателят би желал никога да не свършва. Книга, нарушаваща семейният мир във всяко едно семейство, докато не се прочете и последната страница. Поклон!

Анонимен каза...

Ти живееш в някакво друго измерение.
Познавам те от доста години, а винаги откривам нещо ново и ново в теб,
което преди това не съм забелязала.
Винаги имаш нови идеи, нови постижения, нови духовни прозрения и достигаш до нови,
непознати духовни върхове, към които водиш своите читатели и съответно зрители.
Поздравления с пожелания за нови успехи!

Анонимен каза...

Марти, ти ме изуми с това твое появяване и размисъл в първата онлайн среща, ти си толкова естествен, първичен, въздействащ и невероятен човек.
Ти действително си роден и израснал в градината на Господ.
Ти си толкова смирен и толкова мил, че няма думи с които да те нарисувам, ти си толкова идентичен и интересен. Дано имам щастието да се докосна до последният ти за момента роман.
Георги.

Анонимен каза...

В основата си романът „Вечност“ е опит за осъществяване на православна проповед, една катехизаторска школа за оглашени и както виждаме от двамата герои на романа и за неоглашени, където освен запознаване с основните истини на православната вяра има един важен втори елемент на въздействие – практически. Една изнесена извън църковното пространство, извън храма проповед. Проповед посред света и със средствата на света – художествената литература. Смятам, че много внимателно и отговорно трябва да се подхожда към православната художествена литература, защото тя е много рядък и ценен, бих казала дори безценен вид, особено в момента. Тя е насъщна и поздравявам Мартин за смелостта да я създава и издава, както и издателство „Еделвайс“, което дава прекрасен пример за подкрепа на същностно духовното, което е до изнемога необходимо. Едно такова общуване в православния радиоефир, визирам православния мисионер Спасов и даването на конкретни духовни съвети от човек, който не е свещеник, имащ благодатта да обгрижва човешки души, не е монах, не е духовно съвършен е твърде интересно! Има ли български прототип отец Николай или е обобщен образ на светия човек?

Blogger каза...

ще има ли представяне в ЗООМ или Ютуб

Анонимен каза...

Марти, може би ще се повторя, но ти действително си удивителен човек; беше ми много приятно да слушам и гледам това интервю и тази толкова хубава музикална фонова музика, тя се сливаше с твоя глас.
Думите са излишни, но отново ще кажа: Ти си една човешка енциклопедия, която трябва да бъде препрочетена, имам предвид твоите книги.
Бог да те благослови.
Опитах се да направя коментар и на живо там,но за съжаление не успях.
Георги.

Анонимен каза...

Здравей ,Марти!Радвам се ,че книгата е готова и е вече на книжния пазар.Като възпитаник на Софийската Духовна Семинария и студент в Богословския факултет на Софийския университет ,смело мога да кажа ,че сега са нужни такива хора като Теб на земята .Ти знаеш защо ..........!Господ Бог Иисус Христос да те благославя по твоя път. Амин!

Анонимен каза...

Марти, докато четях "Вечност", все виждах и си представях, че ти си на мястото на врадиоводещия Миро Спасов. Това би било прекрасно, защото винаги бихме могли да получаваме поуките ти, християнските ценни съвети и просто да си поговорим.
Чудесна е книгата. Благодаря ти. Здраве и още нови неща ти желая! От Руми :))

Анонимен каза...

Много бих искала да споделя моето скромно мнение за последния Ви роман "Вечност". Прочетох книгата на един дъх! Много ми хареса и развълнува. Всъщност имах това очакване- да се потопя в духовния свят на един дълбоко вярващ човек, може би свещенник, който споделя своя живот, вяра и любов към Бог. Не знам защо, но очаквах точно това! Срещата с Бог, дори да сме забравили за Него, е неизбежна и е само въпрос на време и житейски опит! Това са съкровенни моменти в живота ни, когато срещаме Бога като Спасител! Много бих искала повече хора да се докоснат до Вашата книга, да се помолят с най-съкровенените думи и чувства и да поискат прошка и спасение от Бог! Благодаря Ви за хубавата книга и духовните послания към всички хора. Бог да ви закриля ,цялото семейство и да Ви вдъхнови за нови творчески постижения!

Анонимен каза...

Повярвай ми, където и да се намирам ти никога няма да бъдеш забравен от мен като приятел, ти си един изключителен човек когото аз нося дълбоко в сърцето си, защото никой до сега не е отделял толкова от времето си за мен, а ти може само две думи да ми пишиш но винаги си бил толерантен към мен което ме радва,знам,че не го правиш от съчувствие ,знам че ти искрен и много мил човек.Ето защо много често ти казвах че човек като теб заслужава да бъде обичан.

Анонимен каза...

Браво, Марти! Едно много голямо БРАВО.
За мен книгата „Вечност“ е не само най-хубавата твоя книга, която съм чела, но и определено е най-хубавата книга, която по принцип съм чела. Написана с такава лекота, толкова увлекателна и толкова спокойна. Книга, която ми донесе душевен мир и ми вдъхна надежда. Просто няма нещо, за което да се хвана и да кажа, че не ми е харесало в нея. В другите ти книги все имаше по нещо, макар и малко, което да не ми допадаше, но в тази определено няма. Дано повече хора да я прочетат, за да се заредят и те с доброта и вяра. Мисля, че ти трябва да направиш православно радио или нещо подобно. Съжалявам, че няма сега такова, защото бих го слушала с удоволствие. Замисли се в тази насока, моля те.
Четях я тази книга и просто не исках да свършва. Радвам се, че те познавам и успях и аз да се докосна до творчество ти. Много пъти съм ти го казвала, ще го кажа и сега: продължавай да пишеш, защото написаното от теб има смисъл.
Има и нещо, което ти ми написа в една от книгите ти, с автографа и то някак си се запечати в сърцето ми и понякога, когато имам по-тежки моменти си го прочитам и се успокоявам. И то е, че добрите хора в крайна сметка винаги успяват...И така и аз се старя, колкото и както мога да бъда добра и ако успявам в нещо, то успехът да е постигнат с доброта.
Ще очаквам с нетърпение и следващата ти книга, зная че искаш да се направи и филм по твой сценарий, пожелавам ти от сърце всичко това да се случи.
Много ви се радвам на цялото голямо семейство. Бъдете здрави и Бог да ви пази.
Aся :)

Анонимен каза...

Христос воскресе!
Успяхме да прочетем книгата, Мартин.
Знаеш, че аз често си поплаквам на твоите романи.
И сега така я завърших със сълзи. Бях сигурна в победата, но изненадата дойде от близнаците.
Сигурно вече си започнал новия се роман. Чудя се откъде намираш време да ходиш на работа и да пишеш.
Бог да те вдъхновява.
Да не забравя един коментар - другите две деноминации едва ли ще я харесат, защото е строго православна

Анонимен каза...

Романът "Вечност" е книга, в която мнозина ще се разпознаят, макар и с различна съдба от тази на главните герои. Защото всички ние минаваме през сходен път в търсене на Бога - от гонене на славата, щастието и материалното благополучие, през разочарованието, несполуките, болестите и вечния въпрос: "Защо?". Защо така се получава, че никога душата ни не може да бъде удовлетворена до край, а дори и в най-големите успехи е скрита горчивина и болка? Истинско щастие е в момент на житейско изпитание да срещнеш някой, който да те насочи към правилния отговор и да ти протегне ръка. И точно това прави този забележителен роман - подава ти ръка, за да намериш Бога, в Който са скрити всички отговори на нашия живот и Който запълва най-важната празнина, без което животът губи смисъл. Мартин Ралчевски е намерил начин чрез увлекателен сюжет и интересно изградени образи да ни преведе през "тесните врата" на вярата, която се оказва не "един от многото отговори", а единственият такъв. С много любов, топлота и уважение към личния път на човека, романът е пълен с отговори на въпроси, които всеки от нас все някога си е задавал по отношение на духовността и християнството. Книгата е подходяща за широк кръг читатели, но особено за онези, които сега прохождат в чудния свят на Православието.

Unknown каза...

Много ми хареса и на мен книгата! Едно своеобразно продължение на "Смисъла в живота", на която ще е хубаво да се направи филм.