БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

31.07.2024 г.

ЧУДЕСАТА В МОЯ ЖИВОТ

    Скъпи приятели,

не публикувам редовно тук, но тези от вас, които все пак следят какво пиша може би ще си спомнят за една духовна закономерност, която забелязах преди няколко години и за която ви разказах. Става дума за странните и необясними последователности в събитията, които се случиха скоро след написването на последните ми няколко книги.

    Както съм споделял почивките в нашето семейство ги избира Мони – жена ми. Разбира се тя се съветва с мен, но аз рядко имам претенции и почти винаги се съгласявам с нейните избори. Така се случи и след излизането от печат на „Смисълът в живота“. Тогава се оказахме за няколко дни в най-южната част на Родопите – недалеч от границата с Гърция. Там случайно попаднахме в един параклис, построен до вече несъществуващ манастир. Когато се озовах там в един миг осъзнах, че се намирам приблизително на мястото, за което конкретно бях писал и на което се развива основното действие в книгата. Там където живеят двамата монаси отшелници – Павел и Александър.

    След време, когато на книжния пазар се появи „Не затваряй очи“ се озовахме на семейна почивка в източната част на Странджа. Там, недалеч от село Велика, се разхождах веднъж с Миа  по-малката ми дъщеря  през гората. Гледах безлюдните горските хълмове наоколо и изведнъж почуствах, че съм попаднал именно на мястото, за което бях писал в книгата. Там, където малкият Петър се скрива от баща си, а по-късно се случва и съдбовната среща между него и отец Павел. Това беше невероятно.         Няма да продължавам с примерите на странните съвпадения, за да не ставам многословен, но само ще отбележа, че жена ми никога не е била повлияна при изборите на тези места, защото тя не е чела последните ми книги и няма никаква идея къде се развиват действията.

    И сега да премина към настоящата ни почивка. Не знам защо, но тази година, 2024, Мони предложи, вместо на Черно море, да отидем в северна Гърция. Показа ми снимки на апартамента под наем, който бе харесала и аз, без изобщо да знам къде се намира и какво има наоколо, го одобрих. Оказа се, че той е в градчето Нея Фокея, на Халкидики. Не знаех абсолютно нищо за това място. Като пристигнахме до такава степен не познавахме района, че през първите няколко дни ходихме на местния плаж, който съвсем не беше хубав, докато опознаем околността. В неделя посетих местната църква и там видях огромна икона Св. ап. Павел. Поинтересувах се, защо е поставена там и защо е толкова голяма и разбрах, че това не е случайно, тъй като светият апостол е бил в това градче през първи век. После посетих и най-святото място на целия полуостров Касандра – аязмото на светеца. Според светото предание, когато Св. ап. Павел е проповядвал по тези земи е бил преследван от местните жители и, нямайки къде да се скрие, се помолил на Бог да го спаси и скрие. Тогава Бог отворил мъничка просека в скалата, от която после бликнала лековита вода. В тази тясна пещера светият апостол се криел известно време от преследвачите си и също така тайно кръщавал в изворчето първите християни по тези земи.

    Бях силно изненадан от поредното съвпадение и чудо в моя живот, свързано с книгите. Както ви е известно в последните ми няколко романа името Павел присъства непрекъснато. Така се казва роденото по чуден начин дете след искрената молитва на отшелника. Така се казва пламенният монах проповедник, който е готов да умре за вярата. Така се казва и несломимият столичен свещеник с непоклатима и огнена вяра. Всичките ми герои с това име са кръстени на великия апостол. И сега, без изобщо да подозирам, се оказвам на това чудно място, осветено от присъствието на самия апостол Павел. Не съм фаталист, нито пък се хваля (опазил ме Бог), но забелязвам чудната Божия намеса и затова смирено я споделям с вас за Божия слава.

    Заснех кратко видео за аязмото в Нея Фокея. Както ще видите входът е изключително тесен, а таванът съвсем нисък, в един участък даже се минава наведен и на колене. В дъното на пещерата има ранно-християнско параклисче и останки от стари стенописи.

    Свети апостол Павле, моли Бога за всички християни по света, за България и за мене грешния.

    Вижте видеото:  ТУК


6 коментара:

Анонимен каза...

Амин.

Анонимен каза...

Това, което си написал и на мен са ми се случвали десетки пъти такива примери. Да знаеш всичко става по Божий промисъл. Илиаян

Анонимен каза...

Благословен сте, господин Ралчевски🙏. За съжаление имам само една ваша книга, но много ви харесвам творчеството. И аз разчитам Божиите знаци които непрекъснато са наоколо🙏❤️

Анонимен каза...

Благодаря за прекрасното видео! Тесен и трънлив е нашият път, пътя на християните! Нека Божията благодат да е винаги над вас и Ангелът хранител да ви пази и води по правилния път! Слава Богу за всичко! 🙏☦️

Анонимен каза...

Благодаря , че ни правите съпричастни !
Молитвите на св.Апостол Павел пред Бога да имаме!

Анонимен каза...

Слава Богу! Благодаря Мартине, страхотно преживяване, ще посетя някой път - ние често ходехме на северна Гърция и много ни харесва също. А книгата е много хубава. Полезна е според мен за всяка жена, която е направила аборт или е мислила да направи и за всяка, която е изневерявала. Но заради възмездието а за друго. Всеки сам ще види.