БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

2.01.2014 г.

Още за ''Измама''


Откъс от представянето на романа в София:
ВИДЕО




1 коментар:

Анонимен каза...

Новият роман на Мартин Ралчевски е посветен на онези тежки изпитания, които физически и психически съсипват съществуването на всеки, който не е достатъчно силен да се изправи пред тях и да ги превъзмогне. Вдъхновен от истински случай, романът “Измама” е болезнена приказка за един баща, изправен пред най-тежкото предизвикателство в живота си.

Историята започва внезапно, още в началото въвлича в драмата, без предварително да подготви читателя. Дъщеричката на Борис и Кристина, пострадва лошо при игра и загубва подвижността на ръчичката си. Сумата за операция е много голяма и невъзможна за финансовото положение на семейството. Напрежението около тази трагедия отдалечава Борис и Кристина един от друг и прави ежедневието им непоносимо. Всеки по свой собствен начин търси възможност да намерят необходимата сума. Хвърлил вината за инцидента изцяло върху себе си, Борис отива в София и там прегръща най-жестокия избор. Решава да изтъргува живота си като прави сделка с дявола и чрез измама да получи парите, нужни за операцията на дъщеря му.

В книгата е интересно представен, майсторски изграден и образът на отец Васил. Изцяло положителен герой – въплъщение на вярата и праведността, той се опитва безнадеждно да отклони Борис от пътя, който е избрал да извърви до край.

В повествованието са вплетени различни истории – поучителни, тъжни, оптимистични и изпълнени с надежда, свързани с промяната у хората след определен момент, разклонил живота им. У читателя се прокарва заблуда, едно впечатление и надеждност, че може би героят ще промени избора си. Защото понякога жертвите, които трябва да направим може да са напразни...

Удоволствие е да четеш Мартин Ралчевски, макар и на моменти доста да проплакваш, защото както казва Калин Терзийски: “тоя чудесен разказвач на тъжни истории”.
Препоръчвам!

Петя Райчева