25 Дек. 2017 г.

25 Дек. 2017 г.

2.10.2014 г.

Най-новия български светец


Някои спомени за най-новия български светец схимонах Антоний:


А долу е документалния филм за него:
 


4 коментара:

Анонимен каза...

След този текст осъзнавам нищожността на собствения си живот... Страшно много бъркотия, хаос и болка. Истината е, че този кратък текст всъщност ми откри какво представлявам.

Анонимен каза...

Добре си направил, че си се постарал да си спомниш отделни епизоди и си ги написал. И от малкото си личи, че е бил истински християнин и че макар заедно да сте учили, не всички са разбирал Божието Слово така, както той го е разбирал и живеел. Хубаво е, че си написал това възпоменание за него. Когато човек си отиде, тогава разбираме, че е трябвало повече да сме около него, да черпим от мъдростта и ентусиазмът му. Това ме навежда на мисълта, че когато усетим около нас интересни и свестни хора, не ще да е излишно да си позаписваме някои неща от техния живот ( никога не се знае, дали няма да ни потрябва).
Поздравявам те за добрата работа. Нека всеки, който го прочете да бъде докоснат от Божията благодат, която е струяла от този човек.

Tomov Marian каза...

Имах щастието, или по-скоро благословението, да присъствам на отварянето на гроба на о. Антоний, герон Ефрем Сараитис (стерец на скита св. Андрей, бивш игумен на Филотей) ръководеше целото последование. Тогавашните работници не са знаели че монасите на Атон се погребват на 1/2 метър дълбочина и го бяха закопали почти на 2 метра. Костите не се появяваха и след дълго и уморително копане работниците се умориха, но точно тогава герондата извика, сякаш го кани да се покаже: "Патер Антонийе!" И черепа се показа от пръстта! Беше сякаш е от восък - тъмно жълт цвят с червеникава преливка като на скъпоценен камък. Герондата каза че такъв цвят имат костите на праведниците.

Анонимен каза...

Мисля, че есе получила повест, за начало на житието на о. схимонах Антоний. Чиста и искрена като него - небесния ангел!
D.