БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

2.10.2014 г.

Най-новия български светец


Някои спомени за най-новия български светец схимонах Антоний:


А долу е документалния филм за него:
 


8 коментара:

Анонимен каза...

След този текст осъзнавам нищожността на собствения си живот... Страшно много бъркотия, хаос и болка. Истината е, че този кратък текст всъщност ми откри какво представлявам.

Анонимен каза...

Добре си направил, че си се постарал да си спомниш отделни епизоди и си ги написал. И от малкото си личи, че е бил истински християнин и че макар заедно да сте учили, не всички са разбирал Божието Слово така, както той го е разбирал и живеел. Хубаво е, че си написал това възпоменание за него. Когато човек си отиде, тогава разбираме, че е трябвало повече да сме около него, да черпим от мъдростта и ентусиазмът му. Това ме навежда на мисълта, че когато усетим около нас интересни и свестни хора, не ще да е излишно да си позаписваме някои неща от техния живот ( никога не се знае, дали няма да ни потрябва).
Поздравявам те за добрата работа. Нека всеки, който го прочете да бъде докоснат от Божията благодат, която е струяла от този човек.

Unknown каза...

Имах щастието, или по-скоро благословението, да присъствам на отварянето на гроба на о. Антоний, герон Ефрем Сараитис (стерец на скита св. Андрей, бивш игумен на Филотей) ръководеше целото последование. Тогавашните работници не са знаели че монасите на Атон се погребват на 1/2 метър дълбочина и го бяха закопали почти на 2 метра. Костите не се появяваха и след дълго и уморително копане работниците се умориха, но точно тогава герондата извика, сякаш го кани да се покаже: "Патер Антонийе!" И черепа се показа от пръстта! Беше сякаш е от восък - тъмно жълт цвят с червеникава преливка като на скъпоценен камък. Герондата каза че такъв цвят имат костите на праведниците.

Анонимен каза...

Мисля, че есе получила повест, за начало на житието на о. схимонах Антоний. Чиста и искрена като него - небесния ангел!
D.

Анонимен каза...

Тихомир/
Ако си припомним контраста и несъответстващите на съвременното "модерно" разбиране за духовност примери от "Древен патерик", то без преувеличение ще потвърдя, че той беше като, че излязъл от тази книга. Рядко срещано преживяване и възхищение за душата е да се види съвършено смирение и толкова дълбоко осъзнато покаяние, че въздействаше веднага на околните. Мисля, че дори когато мълчеше той проповядваше. Помня, че цялото това вътрешно богатство той опазваше с мн. строг постнически живот, който се стремеше смирено да прикрива. Още потръпвам от усещането за непосредствена, дори осезаема близост на Бог при срещите ми с отеца и неговия старец. Ще кажа слава Богу за всичко това.

Magda каза...

Г-н Ралчевски, дълбоко Ви благодаря за това, че споделяте информация за схимонах Антоний! Бихте ли публикувал още, тъй като той е огромно вдъховение, от което имаме нужда?

Благодаря Ви предварително!

Magda каза...

Г-н Ралчевски, дълбоко Ви благодаря за това, че споделяте информация за схимонах Антоний! Бихте ли публикувал още, тъй като той е огромно вдъховение, от което имаме нужда?

Благодаря Ви предварително!

Блог на Мартин Ралчевски каза...

Благодаря. Точно, когато вие пишете тук книгата посветена на него беше преиздадена. 20 години след неговата блажена кончина. Вижте повече на връзката долу. Вярвам, че ще ви хареса. Молитвите му да имаме:

https://www.pravoslavie.bg/книги-2/ново-издание-на-30-паунда-романът-посв/