БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

7.12.2016 г.

ДУША


Скъпи приятели,

в момента работя върху новия си проект "ДУША".
Това е сборник с разкази.

Очаквайте го на книжния пазар през февруари 2018 г.



Кратки откъси в аванс:

– Не разбирам защо се терзаеш, мило дете. Нима не знаеш, че ти си там където са твоите мисли. Ако мислиш за любимия човек, то ти си при него. Ако мислиш за скъпите ти деца, ти си при тях. Ако мислиш за Христос, тогава си с Него. Това е самата истината. Съгласен съм с теб, че в този живот сме зависими от времето и пространството. Така е. Но това съвсем не важи за полета на душата. Разбираш ли какво ти казвам? Това не е игра на думи. Ти наистина си там, където са мислите ти! – каза стария монах и й се усмихна топло. А в нейните очи, за пръв път от много време насам, се появи блясък.
– Благодаря, отец – тихо рече тя, – вярвам ви...

..............

– Който трупа знание трупа тъга. Мисля, че така беше казал великия философ – усмихна се отецът и потупа Павел по рамото.
– Съгласен съм – отвърна бързо Павел. – Забелязал съм, че умните хора не са щастливи. Докато при глупаците е обратното. Аз мисля, че това е така, защото кръгозорът на глупавия човек е тесен и той се задоволяват с малко, не се кахъри излишно и е доволен от преходното. Храната, вещите, насладите...
– Напълно си прав, моето момче. Но има и изключение от правилото. Това е вярата. Но не просто вярата като такава. А вярата във вечния живот. В Христос!
– Означава ли това, че ако имат вяра умните хора също могат да са щастливи?
– Точно така. Истинското щастие се постига тогава, когато човек надмогне битието и успее да погледне отвъд него.

"Душа"


4 коментара:

Анонимен каза...

Имах нужда от това.
Чакам с нетърпение!

М. Димитрова

Анонимен каза...

Щастливи са умните, защото знаят от какво се нуждаят във всеки един момент, в очакване на следващия момент, който идва, даден ни от Него. Глупавите- те са недоволни и нещастни, защото не са наясно какво и защо им е нужно! п.п. Извинявам се, че некакен се вмъкнах между диалога на героите:)

Анонимен каза...

Първо прочетохме у дома "30 паунда", после "Емигрант"!
За празниците дъщеря ми, която е на четиринадесет години ни подари - "Антихрист" и "Безкрайна нощ". Чудесни подаръци, благодарим за хубавите книги! Щастлива съм, че има истински помъдрели хора, независимо от годините си. Хора като Вас, г-н Ралчевски, които знаят истинския смисъл на човешкото съществуване и не се страхуват да го разкажат и предадат на читателите си. Благодарим!!!
Татяна Желязкова

Анонимен каза...

МИЛИ МАРТИ, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МИЛИЧЪК !!! БЪДИ МНОООГО ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ И ГОСПОД БОГ ДА ТИ ПОМАГА ВЪВ ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИШ И МИСЛИШ !!! БЕЗ ДА СЪМ ТЕ ВИЖДАЛА, ОБИЧАМ ТЕ !!!
ПАОЛА