25 Дек. 2017 г.

25 Дек. 2017 г.

6.11.2016 г.

ЩАСТИЕЗнаете ли какво значи да си истински щастлив?
Земен, обикновен, простосърдечен, без амбиции, без желание за притежание, без копнеж за по-добър живот?...
По btv Иван Звездев разказа една истинска история, която ме впечатли. Преразказвам я по памет.
Наскоро в Никарагуа той срещнал едно момче, или по-скоро млад мъж, който продавал на улицата кроасани с кашкавал и шунка. Приготвял ги в къщи и ги продавал на улицата. Предлагал ги много учтиво и с широка усмивка и понеже били пресни и вкусни хората ги купували и те свършвали бързо. Случайно за този младеж чул един от големите и известни бизнесмени в града. Той отишъл лично при младежа и му предложил бъдеще! Поканил го да започне работа в кухнята на един от неговите изискани ресторанти – привилегия, за която хиляди биха само мечтали. Без да се замисля обаче, за почуда на бизнесмена, младежът отказал! Отвърнал му така:
"Защо да дойда да работа във Вашия ресторант? Аз не се стремя към кариера. Щастлив съм тук. От години всяка сутрин ставам рано и правя с любов тези кроасани с кашкавал и шунка по стара рецепта на баба ми. Хората ги харесват, купуват ги и ми благодарят. А това изпълва всеки мой ден с радост. Не искам да правя друго в живота си.''2 коментара:

Анонимен каза...

Ивелина Иванова
Сега чета вашата книга "Безкрайна нощ", просто се сетих покрай публикацията да го споделя. Книгата я препоръчвам още преди да съм я дочела, браво за таланта и работата!

Анонимен каза...

Ей в едни стари времетна ...70-те години ..имаше едни чешки филм . Амбициозна мама се запознава с доцент ,води го на вилата ,за да осигури приема на голямата си дъщеря във ВУЗ .Доцентът пита малката дъщеря...ти каква ще ставаш...а тя огговаря ...чистачка. Ама как така ,не е престижно.Ами така ,боклук винаги ще има и аз винаги ще имам работа ,която ми харесва .