БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

6.11.2016 г.

ЩАСТИЕ



Знаете ли какво значи да си истински щастлив?
Земен, обикновен, простосърдечен, без амбиции, без желание за притежание, без копнеж за по-добър живот?...
По btv Иван Звездев разказа една истинска история, която ме впечатли. Преразказвам я по памет.
Наскоро в Никарагуа той срещнал едно момче, или по-скоро млад мъж, който продавал на улицата кроасани с кашкавал и шунка. Приготвял ги в къщи и ги продавал на улицата. Предлагал ги много учтиво и с широка усмивка и понеже били пресни и вкусни хората ги купували и те свършвали бързо. Случайно за този младеж чул един от големите и известни бизнесмени в града. Той отишъл лично при младежа и му предложил бъдеще! Поканил го да започне работа в кухнята на един от неговите изискани ресторанти – привилегия, за която хиляди биха само мечтали. Без да се замисля обаче, за почуда на бизнесмена, младежът отказал! Отвърнал му така:
"Защо да дойда да работа във Вашия ресторант? Аз не се стремя към кариера. Щастлив съм тук. От години всяка сутрин ставам рано и правя с любов тези кроасани с кашкавал и шунка по стара рецепта на баба ми. Хората ги харесват, купуват ги и ми благодарят. А това изпълва всеки мой ден с радост. Не искам да правя друго в живота си.''



2 коментара:

Анонимен каза...

Ивелина Иванова
Сега чета вашата книга "Безкрайна нощ", просто се сетих покрай публикацията да го споделя. Книгата я препоръчвам още преди да съм я дочела, браво за таланта и работата!

Анонимен каза...

Ей в едни стари времетна ...70-те години ..имаше едни чешки филм . Амбициозна мама се запознава с доцент ,води го на вилата ,за да осигури приема на голямата си дъщеря във ВУЗ .Доцентът пита малката дъщеря...ти каква ще ставаш...а тя огговаря ...чистачка. Ама как така ,не е престижно.Ами така ,боклук винаги ще има и аз винаги ще имам работа ,която ми харесва .