БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

12.08.2017 г.

Самоубийството на Афанасий Фет


Руският писател и публицист Борис Садовски (1881 - 1952), описва много интересно смъртта на поета Афанасий Фет (1820 - 1892).
Когато известният поет се разболял тежко, на 72-годишна възраст, помолил секретарката си да напише бележка от негово име със следното съдържание: "Не разбирам съзнателното продължаване на нашите страдания. Доброволно тръгвам към неизбежното!", след което взел един нож и си прерязал вените. Секретарката веднага се спуснала и взела ножа от него. Но кръвта не можела да бъде спряна. Афанасий Фет хукнал да тича из голямата си къща, а тя го преследвала. В трапезарията изведнъж се спрял и замръзнал на място. Очите му се отворили широко и извикал уплашено: "Дявол...!" Изглеждал така сякаш вижда нещо страшно. Той вдигнал десната си ръка да се прекръсти, но не успял. Умрял в пълно съзнание.
Борис Садовски коментира случилото се така: "Пред лицето на смъртта, гордият и невярващ поет, иска да избегне предсмъртните мъки и унижението и сам да напусне живота. Но последният образ, който вижда е този на дявола. Вдигането на дясната ръка да се прекръсти е желание за помирение с Господ! Това е поучителна и наистина символична кончина."

1 коментар:

Анонимен каза...

Скоро четох,че голяма част от монасите умират от рак,после разбрах че те всъщност се молят за такава смърт,за да имат възможност да се изкупят чрез страдания а и така имат време да се подготвят за смъртта.
Тук Бог е дал последен шанс за изкупление а писателя е избрал дявола....
Марияна