БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

15.10.2020 г.

"ГОРСКИ ДУХ" – ново издание


Излезе от печат ново издание на "Горски дух". За мен това е голяма радост, защото години книгата липсваше на книжния пазар, а сега тя е отново факт. Какво бихме правили ако знаем със сигурност, че ни остават няколко часа живот? Бихме ли имали достатъчно вяра и надежда? За какво бихме се молили на Бога? Главният герой в „Горски дух“ е изправен пред тези страшни въпроси в последната нощ от живота си...


„Роман, много по-различен от всичко онова, което излиза днес в областта на белетристиката. Кара те да почувстваш реално нещо, което трябва да признаем, че сме склонни да забравяме, а именно – притежаването от нас на безсмъртна душа!"

Проф. д-р Николай Маджуров


„Никога няма да забравя, когато за пръв път взех в ръце „Горски дух“. Тя се бе появила в книжарниците след убийството на известния руски свещеник-мисионер Даниил Сисоев през 2009 г. Скоро след това романът бе изчерпан и въпреки интереса към него, не бе преиздаден отново. Не знам какъв е бил тогава мотивът за отказа, но според мен, той е бил най-вече заради основната тема в него – превъзходството на християнството над исляма. Затова сега съм особено щастлива, че книгата е пак на книжния пазар и съм убедена, че настоящият издател е проявил смелост. В романа се разказва за наивен младеж от централната част на САЩ, който пристига в големия град. Притиснат от финансовата криза, той е подтикнат от приятел да вземе участие в банков обир. Следва провал, залавяне, процес и затвор. Зад решетките младежът се оказва в една килия с беловлас сирийски професор по история на исляма. Житейската драма на професора е забележителна. След тайнствено духовно преживяване той се е отказал от исляма и публично е изповядал християнската вяра. Това моментално слага край на неговата професионална кариера. Той е принуден да напусне Сирия и да емигрира в САЩ. Издигането на християнската религия над исляма, през погледа на експерта, е представено аргументирано и убедително. Професорът е със забележителен характер. Добър и нежен по душа, той се явява и исполин и защитник на истината. Не са малко писателите, наши съвременници, които са отстоявали истината с цената на всичко. Сабахатин Али, Георги Марков, Нахед Хатар, Георги Стоев и редица други; но безспорно най-ярък пример за нас като православни християни, това е ярката и незабравима личност на отец Даниил Сисоев, за когото споменах в началото, защото не мога да не направя аналогия между него и Мартин Ралчевски. За мен Ралчевски се утвърди на писателското поприще точно с тази своя книга. В нея той разкри своята същност, идеали и цел на православен мисионер, изпълнен с жива любов към Господ Иисус Христос. Книгата е прекрасна, ала не е лека за четене. Но важен е краят. Защото през болката и търсенето на идентичност и смисъл, в края на пътуването читателят излиза обновен и пълен с дух и живот!“

       Екатерина Борисова, редактор


    Поръчка на книгата с безплатна доставка: ТУК

    Откъс от нея може да чуете: ТУК

    Още коментари: ТУК


5 коментара:

Анонимен каза...

Това е страхотна книга, както всички останали, които си написал. Чудесна новина!
Ирена

Анонимен каза...

Така е! Те са толкова хубави, че когато ги прочете човек, му се иска да ги сподели и с приятелите си, а това носи риск от загубване и невръщане..., но ценността на книгата остава в сърцето ти, както и радостта от това, че си я споделил :)

Анонимен каза...

Ти си невероятен! Бог да те закриля драги приятелю!
Ти си изтъкан от силна вяра, надежда и любов!!! от Георги.

Анонимен каза...

Благодаря на автора за романа!
Прочетох го на един дъх, след което по същия начин и Смисълът в живота. А днес очаквам и Безкрайна нощ

Поздрави, Александър

Анонимен каза...

Изключителна дълбочина в психологическите разкрития, човещинта във взаимоотношенията, на фона на две трагични съдби. И тънката, последователна нишка, водеща към истинския смисъл в живота, пътя към нашия Създател. Силна книга!