БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

12.07.2020 г.

"Св. София" в Истанбул


Разрушават нашия свят! Опитват се да унищожат ценностите ни. И дори вярата ни. Турция превърна “Св. София” в джамия. Въпреки стотиците джамии в Истанбул, в които всеки мюсюлманин може да се моли, трябваше да бъде посегнато (за втори път) специално и на тази голяма християнска светиня! Враговете на Христос наистина рушат нашия свят. Буквално и всякак! Жената в черно, на снимката долу, се казва Елизабет. Тя е от Ирак. Момчето на малката снимка, която държи в ръка, е нейният син, който завинаги ще остане на 14 години. Неотдавна, докато си стоял в едно кафене, до него застанали няколко мюсюлмани. Те го попитали дали е християнин и когато момчето отговорило положително го застреляли в ходилата, а малко след това и в лицето. Майката иска това да не се забравя. Жената на фона на разрушената църква е християнка от арамейски произход. Църквата зад нея е разрушена от турските войски в района на северен Ирак. Тя казава, че вече нямат храм, но вярата им в Иисус Христос е непоклатима. Голямата снимка няма нужда от особен коментар - тя е стара картина, показваща заличаването на стенописите в “Св. София” от завоевателите-мюсюлмани след влизането им в Константинопол! Картината има особено значение и днес е отново актуална! На английски, върху нея, компютърно е дописано: “Да помним какво те взеха от нас!” Времето е смутно и донякъде е разбирама политическата предпазливост да се реагира на държавно и църковно ниво на този акт на посегателство! Но в никакъв случай не трябва и да се мълчи. Не можем да мълчим! Св. Синод и държавата трябва заедно и поотделно официално и категорично да изразят своето несъгласие и неодобрение към това деяние!



8 коментара:

Анонимен каза...

Бог поругаван не бива!!!!Ще си го получат!!!Пророкувано е,че Св.София пак ще е наша!!!Глупака Ердоган не осънава какво направи...сам си отвори кутията на Пандора, така да се изразя!Бог да му е на помощ! Владо

Анонимен каза...

Така е, но не ми се иска да пропускаме първата част на тази история. Константинопол бе превзет от турците, защото направи уния с папата и предаде Православието. Отстъплението върви с пълна сила и днес, а Цариградският патриарх върви по стъпките на тези, които предадоха вярата. Това със Св. София е знак за апостасията.

Анонимен каза...

Дори да оставим настрана това, че е християнска светиня, това е част от световното културно наследство. Наследство от предците ни, част от човешката история. Заличаването й е заличаване на историята. Това засяга не просто християнския свят, това е престъпление към човечеството. Все едно някой да направи пирамидите действащи джамии...

Анонимен каза...

Гледахте ли новините по Нова тв тази вечер? Съвет на църквите, представляващ 500 млн.християни са поискали Ердоган да отмени решението си.

Блог на Мартин Ралчевски каза...


Днес, 21. 07. 2020 г., Св. Синод излезе с официална декларация против превръщането на древната Православна църква "Св. София" в Истанбул в джамия! Св. Синод призовава Турската държава да върне предишния статут на ”Св. София” и тя да бъде отново паметник на ЮНЕСКО.
Достойна реакция!

https://bnr.bg/post/101314090/svetia-sinod-sveta-sofia-da-ostane-muzei-i-pametnik-na-unesko

Анонимен каза...

Как не разбра, че са лъжци, или предпочиташ да се залъгваш, че ти бранят интересите на християнин. Виж какво пише в Декларацията:Ето защо присъединяваме своя глас към призивите.... за запазване на досегашния статут на храма "Света София" като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Кога са издигнали своя глас? След промяна на статута или кога?

На 29 май т.г в Света София беше четено от Корана в чест на завоюването на Константинопол, откогато и до днес християните се наричат "гяури", т.е. неверници. Някой изрази ли недоволство тогава? Бог иска ние, християните да тържествуваме, но как да се справим, когато епископи споделят религиозни вечери с турци?
Може да не знаеш кои епископи са ходили на такива вечери. Това е понеже не се съобщава на страницата на Патриаршията. Но по телевизията и на сайта на мюфтийството ги има. Но се забелязва, че каквото и да правят в БПЦ, то се оказва добро!!! Жалко, наистина!

Ако не ти харесва отговора, не го публикувай. Камелия

Анонимен каза...

Вчера, 24 юли, в Атина и Солун имаше демонстрации по повода, които завършиха с религиозното събрание в Митрополитската църква в Атина, където Архиепископ Иероним пее "Возбранной.." и целия Акатист заедно с църковното изпълнение. Live εικόνα: Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ψάλει τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Анонимен каза...

Може да Ви е интересно това мнение:
Hagia Sophia as a Masjid for the Second Time - My First Response