БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

БЛОГ НА МАРТИН РАЛЧЕВСКИ
Мартин Ралчевски

23.07.2023 г.

КАК ДА СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ БОГ СЪЩЕСТВУВА?

Постарали сме се в това видео безпристрастно да покажем някои от основните тези на атеистите и вярващите. Подбрахме най-интересните моменти от университетския дебат между двама от най-популярните преподаватели – журналиста Кристофър Хиченс (атейст) и проф. Джон Ленокс (вярващ), – които винаги привличат много гледания и спорове. Двете страни – на атеизма и на вярата – се сблъскват аргументирано една срещу друга като накрая остава извода на нобеловият лауреат Вернер Хайзенберг: „Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, на дъното на чашата обаче чака Бог!“

Проф. Джон Ленокс е изключително интересна личност. Той е математик и професор в Оксфордският университет. Разработките му на тема наука и Бог са много солидно аргументирани научно и философски. Той твърди, че науката по никакъв начин не противоречи на битието на Бога, защото законите на физиката, химичните и биологичните процеси, са Божествени и той го доказва в книгите си по блестящ начин.

Вижте видеото: ТУК

За корените на атеизма и неговото начало в САЩ вижте: ТУК

Интересно е и видеото за Проф. Джордън Питерсън „Вече не съм атеист“: ТУК

Вижте също и: ТУК


3 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря много за това видео, Мартине. Преди години, след като повярвах в Господ, започнах да чета и слушам т.н. апологисти. Бях повлиян от евангелистите. Естествено четях Библията, четях книги и слушах конференции по различни библейски теми. По тази линия присъствах и на конференцията изнесена от Джон Ленокс в залата Атенео в Мадрид. Преди това бях прочел една от книгите му: "Дали науката е погребала Бог?". В Мадрид той представи книгата, за която споменах. В тези години от живота ми, гледах и слушах много дебати на апологисти с атеисти. Английските и американски университети организират този тип срещи, най вече чрез катедрите по философия. Сега за проблема на всичко това: на първо място бидейки протестанти понякога губят есенцията на Вярата, която не се нуждае от толкова думи. Господ не се разкрива на всички, защото не всички го търсят. Много не виждат със сърцето си.
Йоан 20: на 29 Исус му казва: Понеже Ме видя, ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали. Господ е уникален и обикновен, за да го разберат и най простичките.
Първа коринтяни 1:22-24 22 Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост; 23 а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост; 24 но за самите призвани, и юдеи и гърци, Христос е Божия Сила и Божия премъдрост.

Анонимен каза...

Хубаво видео. Прави ми впечатление, че много известни писатели, които са или атеисти или не живеят според вярата, като Ремарк например, изпитват някакво влечение към темата за Бог и често стигат до много дълбоки и смислени прозрения... Не знам дали и ти си забелязал нещо подобно.

Анонимен каза...

Впечатляващо! Благодаря, че правите това.